torsdag 25 februari 2010
Projektplan 2 nu i Bilda
Som en uppföljning av det första handledningsmötet vill vi ha en ny version av gruppens projektplan. Den skall vara mer utvecklad och mer bestämd, dvs. det här har vi tänkt att göra. Underlag för projektplan 2 finns nu i Bilda under fliken Handledning.
Skickas till Daniel och Per-Anders.
onsdag 24 februari 2010
Närvaro t.o.m 23 feb
måndag 22 februari 2010
Föreläsning 24 februari (13-15) Mark Dennis
Mark kommer att presentera en analys av den digitala musikmarknaden och hur den har utvecklats sedan 2004. Han kommer att fokusera på den effekt nya tjänster – framförallt Spotify -har haft på Sonys arbetssätt. Till sist kommer Mark att prata om hur han ser på framtiden och hur Sony Music ska kunna ta fördel av dessa nya möjligheter.
Mark Dennis har varit Sony Music Swedens digital chef sedan oktober 2007. Hans roll innefattar följande 3 områden: 1) Affärsutveckling; 2) Account Managment; och 3) Digital marknadsföring och online strategi. Innan han började jobba på Sony var Mark Licensing Director på start-up bolaget Musicbrigade och hans karriär i Sverige började hos Stim/NCB. Han har studerade i UK, Frankrike och Sverige och tagit BA i Statsvetenskap och MA i Globaliseringsteori. Mark kom till Sverige 1999 men saknar fortfarande pubar och cricket.
Mark litteraturtips inför hans föreläsning är IFPIs globala Digital Music Report 2010 (pdf).
.
Föreläsning 23 februari (10-12) Nicklas Lundblad
Handledning - tider & grupper
söndag 21 februari 2010
Föreläsning 26 februari (10-12) Ola Nyström
onsdag 17 februari 2010
Tider för handledningsmöte 1
- Tisdag 23 kl 15.00 - 16.00 (2 möjliga handledningstillfällen) lokal: 1535
- Onsdag 24 kl 09.00 - 12.00 (6 möjliga handledningstillfällen) lokal: 1625
- Fredag 26 kl 13.00 - 15.30 (5 möjliga handledningstillfällen) lokal: 1625
Projektgrupper
Underlag från Hiselius
Det norska Kulturdepartementet har alldeles nyligen inbjudit till deltagande i en referensgrupp om olovlig fildelning. Dokumentet belyser, mycket kort, några av de frågor som jag tänker ta upp på fredag."
Grupphandledning v. 8
tisdag 16 februari 2010
Närvaro + extrauppgift
måndag 15 februari 2010
Föreläsning 3 mars (13-16) Ben Malén
Snart är grupperna klara
Föreläsning 17 februari (13-15) - Daniel Johansson
Daniel Johansson, VD TrendMaze och industridoktorand i datavetenskap
Musikindustrin var en av de första branscherna att påverkas av informationsteknologins genombrott i samhället. De nya teknologierna har skapat förutsättningar för ett decentraliserat spridande av musik som inte varit möjligt tidigare. Successivt har de olika aktörerna i det musikindustriella systemet förändrat sina affärsmodeller och arbetssätt och nya verktyg och funktioner har införts. Johansson beskriver hur ett nytt ekosystem växt fram kring digital musikdistribution, med nya aggregatörer och distributörer, nischade teknikleverantörer och olika former av musiktjänster.
Daniel Johansson forskar kring hur den svenska musikindustrin har förändrats sedan år 1999. Hans forskning utgår från ett datavetenskapligt perspektiv med ett starkt fokus på distributionsprocesser. Han är också VD för företaget TrendMaze som driver en plattform som analyserar artisters popularitet på nätet.
söndag 14 februari 2010
Föreläsning 19 februari (13 - 15) Patrik Hiselius
.
"Upphovsrätt är rätt - Helhetsbild, Utgångspunkter och Aktuella frågor"
- Upphovsrätt är rätt; Många bygger sina affärsmodeller på upphovsrätten, också operatörer. Upphovsrätten behövs. Upphovsrätt är rätt; Det är en fråga om juridik och det finns sällan givna svar. Men det finns grundläggande principer.
- Upphovsrätten har vuxit i betydelse. Inlägg om Ipred, blockering och TPB men nu på senare tid också om nya eftertraktade innehållstjänster såsom Spotify och Voddler, ligger högt på nyhetssidorna och på debattlistan i såväl traditionell som social media. Upphovsrätten var för några år sedan i fokus för företrädesvis förlag och upphovsmän, och formades därför främst av dessa intressen. Men nu finns ett långt bredare intresse. Inte minst bland innehållsanvändarna/väljarna/operatörskunderna.
Jag kommer att sätta upphovsrätten i perspektiv och redogöra för några av de frågor som uppstår vad gäller teleoperatörer och påstått illegalt innehåll, vilka krav som ställs och vilka krav som kan ställas på operatörer. Jag kommer också att gå igenom några konkreta frågor inom upphovsrätten och vad gäller operatörer och ansvar för innehåll på Internet.
Patrik Hiselius, Senior Advisor, Public Affairs, TeliaSonera Group Communications
Patrik is a Senior Advisor Public Affairs at TeliaSonera's Head Office Group Communications in Stockholm, Sweden.
His practice area is Content Issues at international and local level regarding existing as well as coming regulation. His main responsibilities cover copyright, freedom of expression and privacy issues, data retention and lawful interception, ethical issues, entertainment law and other Internet-related Content Issues.
Patrik's responsibilities include external contacts, such as with industry organizations, the press, rights holder organizations and NGO's. Patrik has an LLM from Stockholm University, Sweden.
E-mail: patrik.hiselius@teliasonera.com
Föreläsning 19 februari (10-12) Ulrik Volgsten
"Äganderättsmetaforen i svenskt och internationellt upphovsrättstänkande - en global kulturkatastrof?"
Dagens upphovsrättslagar är förknippade med en rad allvarliga problem för musik som kulturell yttring och aktivitet. En viktig orsak till problemen är den äganderättsmetaforik som präglar både lagstiftning och debatt. I detta föredrag sätts äganderättsmetaforiken i både dagsaktuell och historisk belysning. Som motvikt till medie- och rättighetsindustrins lobbyverksamheter föreslås folkbildning som medel för en sund lagstiftning med demokratisk legitimitet.
Ulrik Volgsten är musikforskare verksam vid Kulturvetarlinjen på Stockholms universitet. I doktorsavhandlingen (från 1999) diskuterades musikupplevelsernas språkliga och förspråkliga grunder. Därefter har forskningen framförallt handlat om upphovsrättstänkandets estetiska idéhistoria. Volgsten är också en av redaktörerna för antologin Music and Manipulation - On the Social Uses and Social Control of Music (Berghahn Books, 2006), där bl.a. upphovsrättsproblematiken tas upp.
torsdag 11 februari 2010
Gruppindelning inför resten av terminen!
Föreläsning 16 februari (10-12) - Hasse Lindgren
Framtidens fonogram ur en statlig tjänstemans perspektiv.
Hasse Lindgren berättar om hur fonogramstödet har sett ut historiskt och vilka utmaningar som väntar staten och branschen i framtiden.
Hasse Lindgren är anställd på Statens kulturråd som sakkunnig handläggare inom musikområdet. Han har bred erfarenhet från olika delar av musikbranschen med stora kunskaper om de skilda perspektiv som t ex musiker, arrangörer, festivaler, skivbolag, distributörer, förlag och politiker har av den yrkesmässiga del av musikbranschen de verkar i. Hasse har varit med och startat scener och klubbar som t ex Pipeline i Sundsvall och Fritz´s Corner i Stockholm. På sin semester arbetar han som scenchef på Stockholms Kulturfestival för att hålla sina kunskaper om den levande musikkulturen uppdaterade.
onsdag 10 februari 2010
Inför fredagen val av projektgrupper
Föreläsning 12 februari (13.30-15) - Margita Ljusberg
Praktiskt kring Wallis-redovisning på fredag etc.
måndag 8 februari 2010
Seminarium 3 - förslag på ämnen
torsdag 4 februari 2010
Schema för nästa vecka
Inställd föreläsning - fre 5 feb
Föreläsning 9 februari (13-15) Alex Jonsson
- Titta/lyssna på denna musikvideo av Alex band Maze of Time på YouTube.
onsdag 3 februari 2010
Om närvarokrav på kursen
Extra/flyttad föreläsning - ny tid fre 12 feb 13-15
.
Medietekniska iakttagelser
Dokumentet "Fem iakttagelser" kan bilda underlag för er själva att skapa allianser sinsemellan, för diskussion och förhoppningsvis även att formulera idéer för potentiella projekt. Om ni kommer på någon bra idé så får ni gärna föreslå den för varandra (på den andra bloggen) och för kursledningen. Då kan vi relatera den till övriga förslag och eventuellt presentera den i nästa Doodle.
Som sagt. Ni har själva massor av bra idéer. Vi läser med stort intresse och lyhördhet men påminn oss gärna om ni verkligen vill att en idé skall gå vidare för behandling.